Bauhaus

Bauhaus var en designskole, der havde til formål at samle flere forskellige studier af design og kunst, som ikke ikke tidligere var set, da der kun fandtes designskoler, for hver enkelt type af designfag. Ordet Bauhaus er tysk og betyder ‘byggehus’. Skolen blev grundlagt af den tyske arkitekt Walter Gropius og åbnede i Weimar i Tyskland i 1919, da byens kunstakademi og kunsthåndværkerskole blev slået sammen. Her holdte de til indtil de i 1925 rykkede videre til Dessau og sidst til Berlin i 1932, hvor nazisterne lukkede dem ned året efter.

Form følger funktion

Når man skal sætte ord på Bauhaus’ design, tænkes der meget i rene linjer, et rent udtryk og enkle farver, som blå, gul og rød – ligeså vel som hvid og sort. Idéen og behovet bag Bauhaus var, at kunst og håndværk skulle kobles sammen. Bauhaus ville genopdage måden at tænke på, og give alt design en funktion. Udtrykket ‘form følger funktion’, var en af Walter Gropius’ læresætninger.

I og med skolerne blev slået sammen, var det meningen, at de studerende skulle tilegne sig et bredt felt af kompetencer og på den måde uddanne sig, som en ny type designer. Det var en workshop for idéer, hvor det primære fokus, var en imødekommende tilgang til folks metoder og idéer, omkring at genopfinde verden.

“Det ultimative mål med alt visuel kunst er den komplette bygning. At dekorere bygninger var engang kunstens mest noble funktion; det var uundværlige komponenter i stor arkitektur.”

– Walter Gropius

Et bud på ON!AD logoet i Bauhaus stilen. Designet af vores praktikant, Frederik.

Konklusion

Bauhaus’ grundværdier er stadig relevante i dag, da de har en indflydelse på, hvordan man eksempelvis kan gribe det grafiske erhverv an. Walter Gropius troede meget på, at man skulle kunne beherske flere typer af håndværk, før man kunne udvikle sig. Du er ikke en grafisk designer, fordi du kan finde ud af Photoshop. Der ligger mere i det, end det. Det handler om, at dyrke hele universet og slippe ud af sin komfort zone, så man kan udvide sine kompetencer, for på den måde, at se det store billede.

Bauhaus ideologien er mere relevant end nogensinde. Vi bliver mere og mere bevidste omkring at skære det overflødige støj fra. Ting, form og rum skal have en funktion, men samtidig give os værdi.