“You are never too old, too wise or too smart to learn something new! ”
The true cliché
Passionsprojekter
sætter nye skills i spil
Som bureau er vi meget optaget af, at vores designere har mulighed for, hele tiden at udvide deres skill-set og prøve nye ting af. Når vi giver os i kast med noget vi er nysgerrige på eller særligt passionerede omkring, så opstår der altid ny kreativ energi. Det afføder både nye perspektiver og ideer til eksisterende projekter, men udvider også fronten for hvilke type projekter, vi efterfølgende har mulighed for, samt lyst til at starte op.
Vi kalder dem passionsprojekter. For selvom vi også er max passionerede om vores kunder og de projekter vi sætter i verden med dem, så ligger der en helt anden type drivkraft bag passionsprojekter. Normalt når vi arbejder på et projekt, så er vi i problemløsningsmode. Der er en udfordring og et mål, som skal kunne skabe resultater på sigt. Men passionsprojekter skal ikke performe. Fejlmarginen er altså større og det skaber ekstra frihed til at prøve ting, der normalt ikke ville være tid, penge eller overskud til.
Typografi – hvordan designer man en font?
Tilbage i vinters satte vores daværende stjerne af en praktikant Katharina sig for at undersøge, hvordan man designer en font. Font-design er en krævende proces og et håndværk, som er fyldt med regler og benspænd. Så der er helt sikkert “korrekte” måder at gribe det an på, men hvem elsker ikke at bryde reglerne? Målet med projektet var ikke at lave noget perfekt eller salgsbart. Det var at lære, være nysgerrig, undersøge, afprøve ting, teste, fejle og lykkedes med noget på ens helt egne præmisser. Vi tror på, at den bedste måde at lære nye ting på er, ved selv at tage teten. Autodidakt er ikke et fremmed ord for os, så lidt let læsning, en masse Youtube-tutorials og egen intuition kommer man langt med.
Er du i stedet interesseret i at læse mere om de basale regler og det praktiske udgangspunkt for, hvordan du step-by-step designer din egen skrifttype, som den regelrytter du nu engang er, så kan du tjekke dette indlæg ud.
Projektet her resulterede i en helt perfekt uperfekt font som fik sin premiere tilbage i december i forbindelse med vores 3D eksperimenterende highlight-julekalender på Instagram: “Xperimental Xmas”. (Ja endnu et passionsprojekt)
Vi håber, du vil tage et nærmere kig på den og vil blive inspireret til at give dig i kast med din egen font!
Designer
Katharina Juul
Style
Heavy display
Year
2021
En tung font inspireret af
de mørke vintermåneder
Navnet er ‘winter blues’ og inspirationen er fundet i kroppens former og følelser, som gør sig gældende i en alt for lang vinterperiode. Kolde mørke morgener, hvor man er krøllet sammen i sengen, skuldrer helt op til ørene og hovedet let bøjet forover for at holde på varmen. Tung i kroppen, udeblivelse af lys og knækbar på midten. Hvert bogstav fortolker på sin vis en kropspositur.
Tyk, tynd, rund, skarp, kompakt, luftig. Kontrasterne giver en balance, som gør fonten til sin helt egen.
‘Winter blues’ består af et 29 bogstaver langt alfabet med de nordiske ÆØÅ. Det er kun lavet som minuskler (små bogstaver), for at holde form og størrelse, så ensartet og repetitiv som muligt. Fonten kommer derfor også blot i ét snit: heavy. Tyngden fra de kraftige bløde former står i kontrast til de skrøbelige spinkle detaljer, som tunge kroppe og skrøbelige vintersind. Hvert bogstav har en sammenkrøllet karakter, der lukker om sig selv. Det giver den et meget mørkt udtryk og stor impact. Begge gode egenskaber for en display font.
Målet var en kunstnerisk font, der var interessant at lege med grafisk, og som havde en stor dekorativ karakter i sig selv!
Kendetegnet for en god display font er, at den særligt gør sig godt til de store overskrifter. En display font skal ikke bruges til længere tekststykker, såsom brødtekst. Læseligheden er derfor ikke hovedfokusset. Display fontens fornemmeste opgave er at gøre sig bemærket hurtigt og kommunikere en stemning eller et budskab kort og præcist, med karakter!
Et univers til fonten
Afslutningsvis blev der udviklet en form for visuelt univers, som understreger stemningen omkring designet og det mindset den udspringer fra. Endnu et passionsprojekt (3D rendering i Blender) skabte mulighederne for at lave en række diffuse øjebliksbilleder, hvor bogstaver fra fonten implementeredes i en setting, der opsummerer den grundlæggende vibe bag designet.
Tak fordi du så med!
Find flere eksempler på passionsprojekter via vores Instagram @onad.dk
Se mere af hvad vi kan her