Intro

Eksponering af dine fotografier.
Tag kontrol over dit motiv!

Så mange indstillinger. Hvad skal du vælge og hvorfor skal du vide noget om det. Kan man ikk bare trykke på udløserknappen og rette det til bagefter i efterredigeringen? 

Det korte svar er Nej.

Et kamera er spækket med intelligent elektronik, men den ved aldrig hvad du prøver at tage et billede af. Eller hvilke kunsteriske og kreative valg du gerne vil benytte når du tager et foto. Hvis du har styr på eksponering har du fuld kontrol over dit motiv og du kommer altid hjem med fantastiske fotografier. 

Har man først købt et spejlrefleks kamera og ikke kender disse grundlæggende indstillinger og muligheder har du ingen kontrol over dine billeder og output. Fornøjelsen ved at selv komponere og være kreativ i sin estetik går tabt. Den nemme løsning er at skyde det hele i Auto funktion/mode. Men også her har du meget lidt, til ingen kontrol. Du bliver på en måde en blind passager og ikke den udøvende kreative artist. Tjek disse 21 kreative fotografer ud.. 

Foto betyder lys

Lad os starte med det aller vigtigste. Nemlig ordet foto. Foto betyder lys. Og det aller vigtigste i et fotografi er at få det korrekte mængde med lys, også kaldet eksponering. Et kamera er udstyret med en intelligent lysmåler som hele tiden prøver at beregne den mængde af lys der går igennem linsen. Med den indebyggede intelligente lysmåler kan man næsten altid få korrekt eksponerede billeder. Men hvad menes der egentlig med “korrekt” eksponering? I fagsproget er en “korrekt” eksponering når billedet ikke er for lyst (overeksponeret) eller for mørkt (undereksponeret) i forhold til motivet og omgivelserne. Men “korrekt” er sjædent det man er ude efter hvis man er kreativ. Og det er her vigtigheden af at kende sit kamera og hvilke metoder man kan eksponere kommer i spil.  

Kan kameraet tage fejl?

Men tilbage til den intelligente lysmåler der ligger indebygget i dit kamera. Lysmåleren tager kun højde for lyset, man aldrig motivet. Så selvom man får en “korrekt” eksponering så skal man aldrig stole på lysmåleren. 

Her er et par eksempler på situationer hvor kameraet ofte tager fejl:

Når man tager billeder op i mod solen.

Et foto med stærke kontraster. Dvs med meget lys og meget skygge i samme billede.

Når der er meget mørkt, f.eks tidlig morgen, aften og nat.

Sol eller skygge?

I disse situationer ved kameraet ikke hvad du prøver at eksponere efter, Er det solen, eller skyggen, eller midt i mellem? Du ender altid ud med enten over eller under-eksponerede fotos. Her er det her utrolig vigtigt at man kender de grundlæggende eksponerings indstillinger så man kan få det foto man gerne vil have. 

Hvis man også vil have kreative billeder hvor man aktivt bruger, under eller overeksponering som en del af sit kunsteriske udtryk så kan man ved at kende disse indstillinger tage fuld kontrol.

Personligt vil jeg dog anbefale at man prøver at eksponere billedet korrekt og først i efterredigering lave de justeringer som giver over eller under eksponering. Man kan nemlig ikke redde et billede der er over eksponeret.. Jeg tager personligt altid lidt for mørke billeder, så der er masser af data i billedet at redigere fra..

Men hvordan tager vi så kontrol over vores eksponering? – Læs med i næste artikel hvor vi gennemgår de forskellige teknikker til at tage kontrol over eksponeringen og få fantastiske billeder.